Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

9 Haziran 2012 Cumartesi

SAKLI CENNET ÇATALÇAMI TANIYALIM

ÇATALÇAM KÖYÜ TANITIMI



KURULUŞU: Çatalçam köyü  1885 li yıllarda rus harbi sırasında Trabzon Akçaabat tan Sakallıoğullarından Hacı Emin ailesi  ile  Sakaryanın  Sadarsa yöresine yerleşir. Burada bir süre kaldıktan sonra  Kosbey (Çamoluk)  köyüne gelir. Orada Abazalarla  bir süre yaşar. Ve daha sonra Çatalçama yerleşir. Bir süre sonra aynı yöreden Yımazoğulları, Havaoğulları, Hacıislamoğulları ve yöndemoğulları köye gelip yerleşerek köyün bugünkü nufus yapısını  meydana getirir.

      Kurulduğu günden bugüne  kadar köyümüz göç vermiştir. İlk yerleşen ailelerden bazıları Bolu, Düzce, Kaynaşlı ve değişik yerlere göç etmişlerdir.

ÇATALÇAM KÖYÜNÜN İSMİ:  Çatalçam köyünün ismi köyün çeşmesi başındaki çam ağacından gelmektedir. Aynı zamanda meşhur Mudurnu yolu  köyümüz üzerinde olduğundan , bu yoldan geçenlerin  çeşmenin başındaki çatal çamı kastederek çatal çama uğradık . diye  köyümüzün ismi çatalçam olarak kalmıştır.

COĞRAFİ KONUMU: Kaynaşlı ilçesi  merkezine 18 km mesafede bulunan Çatalçam köyünün  dosunda Altunköy ,Batısında Çakırsayvan, kuzeyinde Tavak köyü , güneyinde devlet ormanı bulunmaktadır.

     Köyü ilçeye bağlayan grup yolumuz  sıcak asfalt olup 4500 metrelik kısmı 2011 Köydes  yatırımından yapılmıştır. (yolun tamamıda köydes tarafından yapılmıştır.)

EĞİTİM DURUMU: Köyümüze ilkokul 1962 de yapılmıştır. Bu tarihten beri  köyümüzden öğretmen, doktor,mühendis,imam,vaaz,müftü,ve bir çok dalda bir çok insan çıkmıştır.taşımalı sistem köyümüzde uygulanmakta olup öğrencilerimiz ilçeye giderek eğitimini sürdürmektedir.

MUHTARLIK:Köyümüzde yaptırmış olduğumuz köykonağı bünyesinde 1 adet muhtarlık odası (internet,telefon,fax,fotokopi)mevcuttur.1adet kooparatif başkanlığı odası,çay ocağı,toplantı salonu mevcuttur.

KÖYÜN NÜFUSU:Köymüzün nüfüsunu yaz ve kış nüfüsü olarak baktığımızda,kış nüfusumuz  300 civarında gezerken bu sayı yazın 500’leri çok rahat geçmektedir.

KÖYÜN BAŞLICA GEÇİM KAYNAKLARI:Köyde yaşayan insanların başlıca geçim kaynakları fındık,hayvancılık ve orman işletmeciliği,bunun yanunda tarım’dır.

KÖYÜN DOĞAL GÜZELLİKLERİ:Köyümüz konumu itibariyle doğayla iç içe kucak kucağa olan bir köydür.

      Köyün güneye bakan kısmında devlet ormanı olup ,bu orman içerisinde çatalçam köyü adına tahsisli bir yayla bulunmaktadır.Yaylanın ilk kuruluş  tarihi  1938 olup adı doruk yaylasıdır. Daha sonraki zamanlarda  yaylanın adı Sakarca yaylası olarak değişip günümüze kadar gelmiştir. Yaylada hayvancılık yapılmaktadır.

CAMİLER: Köyümüz 5 mahalleden oluşmuş olup biri merkezde, biri üst mahallemizde olmak üzere  2 adet camimiz vardır. Bu camilerimizin imam lojmanları mevcuttur. Her iki camimizde de kadrolu imam görev yapmaktadır.

VODOFONE İSTASYONU: İnsanların haberleşme konusunda hizmete daha çabuk erişebilmeleri  ve görüşebilmeleri için  vodofone operatörle anlaşarak köyümüze bir istasyon kurulmasını sağladık.  Bu istasyonu köy tüzel kişiliği arazisine kurdurarak kira mukabilinde köy bütçesine gelir sağladık.

MEZARLIKLAR: Köyümüzde biri köyün kuruluş mezarlığı , diğeri de üst mahallede olmak üzere 2 adet mezarlığımız vardır.

ENERJİ: Köyümüze ilk elektirik 1977 de gelmiştir. En son enerji nakil hatlarıda  2000 yılında tamamen  yenilenmiştir.

TELEFON: İlk telefon köyümüze 1990 da gelmiştir. Santral bir kez yenilenmiştir. Fakat hala telefonda sıkıntılarımız vardır.

YOL DURUMU: Stabilize durumda  grup yolu 2005-2006 sezonunda köydesten olmak kaydıyla Kaynaşlı dan itibaren  8 km kısmı  sıcak asfalt yapılmıştır. 2006-2007 sezonu  köydes  programından  ise  2500 metrelik kısmı yapıldı.

2010 -2011 sezonun da  da  4600 metrelik kısmı yapılarak  köyün merkezine kadar olan grup yolu  sıcak  asfalt yapılmıştır. Toplamda ise köyümüze 15100 metrelik  sıcak asfalt yapılmış oldu. Halen stebilize yol olarak (3km)  civarında yolumuz bulunmaktadır.

    1- Köyümüzü yaylalarımıza ve abanta bağlayan yol üzerinde güzergah değişikliği yaparak  yolu en kullanışlı hale getirmiş olduk. Alt yapı ve stebize çalışması bitirilmiş. Olup  köyümüzün ve bütün insanların hizmetine açtık. Yine aynı grup yolu üzerinde bulunan çatalçam  deresinde bulunan  menfez köprünün 1995 sel felaketinde yıkılmasından sonra köylerin kaynaşlı merkeze ulaşımı, bağlantı sı tamamen bitmişti. Yapmış olduğumuz girişimlerle ve işimizi takiple dere üzerinde  her iki tarafta ayakları olan (21 metre) ve uzun yıllar hizmet verecek çok güzel bir köprü yapılarak insanların hizmetine sunulmuştur.

   2- 2007  sel felaketinde aynı grup yolu üzerinde  bulunan ve Yeniyurt  köyü ile Çatalçam  arasında bulunan  menfez köprüde yıkılmış olup  yolun Kaynaşlı merkeze bağlantısı kesilmiştir. Kaymakamlığımıza  yazılı talebimiz sonucu söz konusu yere keşif istenerek  yapılması düşünülen köprünün projesi çizildi. İl Özel idaresine dilekçemiz göndererek   ordan 100 bin lira ödenek çıkartılarak karayolları standardında uzun yıllar hizmet verecek bir köprü daha yapılmış olup  yol ulaşıma açılmıştır.

     3-Kaynaşlı merkezden başlayarak  Çatalçam köyüne kadar  grup yolu üzerinde bulunan Tavak, Çamoluk, Çakırsayvan, köylerinide kapsayan yol güzergahında levha çalışması  muhtarlığımızca yapılmıştır.  Söz konusu köylerin levhalarına hiç para ödenmeden  İstanbul Büyük Şehir Belediyesine yaptırılmıştır.

   4- Köyümüzün merkezinde bulunan yaklaşık 100 yıla yakın zamandan beri köye hizmet veren  ahşap olan  merkez camii hizmet veremez hale geldiğinden  2007 yılında yıkılarak yerine altında kuran kursu , dernek odası, gasilhane, tuvaletler, ve şadırvan yapılan 400 kişinin aynı anda namaz kılabileceği betonarma bir cami yapılmıştır. Söz konusu caminin maliyeti 250 bin tl dir. 2008 yılında yani 1 yıl içinde bitirilerek ibadete açılmıştır.

   5- Köyümüzün üst mahallesinde bulunan 2. camimimizin üzerinde bulunan  minare hayırsever bir vatandaşımız tarafından yaptırılmıştır.

   6- Yine  üst mahalledeki camimizin imam lojmanı  çok küçük ve yetersiz olmasından dolayı lojmana 2 adet oda ekleyerek  ve üzerine hasır atarak güzel bir lojman yapmış bulunmaktayız. Halen lojman yapımı devam etmektedir.

    7-Köyümüzde merkezde bulunan merkez camiinin hemen önünde bulunan ve köyünde ismini almasına sebep olan  çeşmemizin 1999 depreminde  yıkılmasının ardından  köyümüz halkından göz hastalıkları uzmanı Sayın Recep Sakallının bağışı olarak muhtar Sami Tunç tarafından yapılmıştır.

   Başta Sayın  Recep Sakallı olmak üzere Köyümüzn kalkınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

SAKLI CENNET ÇATALÇAMDAN HARİKA MANZARA RESİMLERİ

ÇATALÇAM KÖYÜ MUHTARI SAMİ TUNÇ

ÇATALÇAM KÖYÜ MUTARI SAMİ TUNÇ

ÇATALÇAM FOTOĞRAFLARI

7 Haziran 2012 Perşembe